Trivsel trods udfordringer

Foredrag for patienter og pårørende m.fl. om, hvordan man kan trives, selvom man bliver ramt af …


”Det kan være meget forskelligt, hvad vi bokser med, og dermed også forskelligt at være patient eller pårørende, men vi har det til fælles, at vi skal finde en måde at trives på trods udfordringerne.”  
 
Mona Hvid har 5 ½ års erfaring som patient, og Marie Lenstrup passede i mange år sin syge mand, så det er to eksperter, som har oplevet i praksis, hvordan det er at være patient/pårørende. De oplevede begge, hvor svært det var, og de har famlet sig frem, som vist alle gør. 
 
 ”Jeg ønsker mig en håndbog i at blive syg” sagde Mona Hvid mange gange, da hun blev svært syg. Den fandtes ikke, så derfor er hun i gang med at skrive bogen, som også indeholder, hvordan det er, når lægerne må give op og må give beskeden: ”Du må leve med det.”

”Kunsten at overleve en livskrise” foreslog forlagets redaktør som underoverskrift, men sådan er det ikke, forklarer Mona Hvid. ”Det er ikke én krise, men en lang proces, hvor man oplever den ene svære situation efter den anden – og kunsten er at håndtere de svære stunder, og finde måder at skabe en form for mental sundhed, så der også er stunder/dage, hvor livet er godt.”

 
Maries frustrationer og dyrekøbte erfaringer er blevet til mange foredrag og til bogen “Overlevelsesmanual for omsorgspårørende”, og for nylig udkom bogen ”300 gode råd til pårørende om plejehjem” (udgivet af Ældre Sagen). ”Som pårørende oplevede jeg tit, at andre sagde: ”Husk nu at passe på dig selv” men det er meget svært at finde ud, hvordan man passer på sig selv, når man har travlt med at passe på en anden. Derfor er det så vigtigt for mig at hjælpe andre til at se, hvordan de kan få flere til at være med til at passe på – både på patienten og den pårørende”


Foredraget har fokus på, hvordan man kan finde trivsel og livskvalitet for patient og for pårørende – på trods.