Ensomhed kan forebygges – lær at netværke forinden

At netværke er noget, som kan læres – ligesom at skrive og regne, at være høflig og alt muligt andet.

Er det svært? Jeg syntes, at det var meget svært i starten, for at være helt ærlig, så hadede jeg at komme steder, hvor jeg ikke kendte nogen, hvis jeg ikke havde en rolle.Jeg kunne gå en hel formiddag på arbejde og forpeste luften for alle kollegerne, fordi jeg skulle til en reception.

Men så besluttede jeg, at nu ville jeg lære det –  og i dag elsker jeg det så meget, at en forfatter, der har skrevet flere bøger om netværk, Abelone Glahn skrev “Mona, den kvinde, som kan skabe netværk selv i Sahara”

Nu har jeg undervist i at lære at netværke i 9 år, holdt foredrag, etablerer og driver netværk for mikrovirksomheder.

Der er skrevet masser af bøger om at netværke, men de handler alle om at netværke i forhold til arbejde – jeg vil gerne dele min viden om at netværke i fritiden.

Mange siger “Vi har så stort et netværk, at vi ikke kan overkomme det” – til jer, vil jeg anbefale at lære at netværke, mens du endnu sidder på den grønne gren, for man ved aldrig, hvad livet vil med én.

Samfundet har også brug for, at vi lærer det.

Ensomheden er større i Danmark end nogensinde før. Vi er blevet frisat, har fået stor frihed, men det betyder også, at det, der før var selvfølgeligt  – nemlig netværket i familien og naboskabet (nogle steder), eller via vores”stand” –  ikke længere er det.

Og den ensomhed rammer alle aldre, køn, bopæl uanset status. Jeg har haft sparring med personer på store direktørposter, som var meget ensomme i fritiden. En tendens, der er stigende, da vi er så mange, der bruger så meget energi på vores professionelle netværk, at det kniber med overskud til at være social, når man har fri.

Der er flere former for ensomhed, men den, der tales mest om, er mangel på social kontakt og have et netværk, være en del af noget, nogen, der kærer sig om én og omvendt, at blive brugt. – kort sagt have relationer, hvor der er værdighed og engagement!

Det første fif

Alle elsker at tale om sig selv og blive lyttet til!

Jeg kan godt høre protesterne – nej, det gør jeg ikke, eller jeg kender i hvert fald 2, der ikke kan lide at tale om sig selv. Min påstand er, at 99,9 % gerne vil tale om det, de er optaget af eller går og tænker på. Nogle har påtaget sig en rolle, hvor de altid er den lyttende og tilbageholdende – men prøv at give dem er par glas vin og se, hvad der så sker.

Og hvis man ikke vil tale om sig selv, så vil man gerne “ses” og få opmærksomhed på det, som man er interesseret i – uanset om det er kageopskrifter eller finanspolitik eller at tale med ånder!

Første budskab: Vær ægte interesseret og find “dit imødekommende fjæs frem”

(Historien bag dette udtryk stammer fra en af de første dage på min uddannelse i 1973, hvor vi skulle skrive og siden sige 10 positive ting om sig selv. Det var ikke noget man ellers sådan gik rundt og gjorde dengang – og det første jeg skrev på mit papir “Har et imødekommende fjæs”)

Hvis du er ligeglad med andre mennesker eller det, de interesserer sig for, så får du svært ved at skabe kontakter. Find tilbage i dine indre skatkamre fra dengang, hvor du stadig var nysgerrig og interesseret i andre – find følelsen og øv dig i at finde den, og bruge den.

Ja, men jeg møder aldrig nogen interessante mennesker!

Den sætning er vist god at reflektere over, og har du nogle kommentarer til den, så skriv enten her (Kontakt) eller på Facebook: Konsulent/Inspirator Mona Hvid   https://www.facebook.com/konsulentmonahvid?fref=ts.

I det hele taget vil jeg gerne have kommentarer og spørgsmål om, hvad er det, som du har brug for for at skabe nye kontakter.

I næste uge kommer næste fif til at blive dygtigere til at netværke. Du kan skrive dig op til nyheder her, hvis du ikke vil gå glip af det (højre spalte på forsiden af www.monahvid.dk)

Mona Hvid   mona@monahvid.dk  tlf: 2126 6566

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar til “Ensomhed kan forebygges – lær at netværke forinden”

 1. Hejsa Mona
  Jeg bliver da NØD til at have alle dine fif – ALTID dejligt at lære nyt, eller reflektere over de gamle vaner 😉
  Hvor er du fantastisk synes jeg 😉 <3 !!!

  Knuzzz
  Jette

  Svar

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.