Jeg er blevet indstillet og nomineret til prisen som årets iværksætter til den regionale Landdistriktspris i Region Sjælland, hvilket gør mig glad og stolt, men det forpligter også på den gode måde.
Begrundelsen for indstilling og nominering kender jeg ikke. Det afsløres ved prisoverrækkelsen mandag den 24.2 på Rådhuset i Guldborgsund Kommune – spændende, hvem der får prisen.
Man kan jo ikke lade være med at gætte på begrundelsen – er det:
- indsatsen for at få flere til at se sammenhængen mellem erhvervsudvikling og landdistriktsudvikling?
- arbejdet med at skabe netværk for mikrovirksomheder?
- fokus på de sidste år på arbejdsmarkedet og overgangen til den 3. alder?
Fælles for indsatserne er de mange oversete ressourcer.
Ressourcer, der slet ikke bliver brugt i en tid, hvor vores samfund har brug for, at vi pudser brillerne og ser på det, vi har. Hjælper hinanden til at opdage mulighederne for at anvende det på nye måder, og ikke mindst omsætte det til praksis.
Oversete muligheder for at styrke iværksætteriet og erhvervsudviklingen
De fleste fokuserer på at få store virksomheder eller vækstvirksomheder til deres område – og det vil også være rigtig godt, men vi skal ikke forvente, at der kommer til at ligge en stor vækstvirksomhed ret mange steder, og så må vi åbne øjnene og se, hvilke andre muligheder, der er.
Det største vækstpotentiale for erhvervsudvikling i landdistrikterne er mikrovirksomheder. Der er rigtig, rigtig mange mikrovirksomheder, mange flere end vi tror, men vi er ofte usynlige. Ingen kan se, at der ligger en virksomhed, når de går forbi mit hus – på vores lille stikvej med 9 beboede huse er der 4 selvstændige og et par, der driver virksomhed i deres fritid og ikke et eneste skilt.
At være mikrovirksomhed kræver rigtig meget – man skal kunne det hele selv, så længe kassekreditten kun giver tilladelse til at betale revisoren. Vi har brug for let adgang til sparring, herunder nogle gode netværk.
En anden gang vil jeg blogge om at få styrket iværksætterkulturen, den sorte mangfoldighed i typer af iværksættere og en anden gang om værdien dygtige netværksdrivere tilfører – en tjans, der ofte er ulønnet, når det drejer sig om mikrovirksomheder
– for lige nu er jeg at lægge sidste hånd på premieren til mit nyeste foredrag: Overgange i livet. (premiere den 25.2) med inspiration til, hvordan vi kan bruge overgangene i livet til at skabe et nyt og berigende livsafsnit.
Det gælder ikke mindst overgangen til den 3. alder – som måske er den største forandring for mange – og derfor tænker jeg i disse dage meget i seniorer.
Seniorer som iværksættere
I den 3. alder har mange tid og overskud til at realisere drømme, som endnu ikke er nået. Mange synes, at de fortsat har meget mere i sig, og nogle vælger at blive iværksætter – bruge deres skaberkraft på en ny måde.
Der er ca. 60.000, der driver egen virksomhed og er over 60 år, og tallet er stigende.
Fra 2004 til 2012 er der sket en stor stigning i antallet af lønmodtagere eller pensionister, der starter selvstændig virksomhed – for de 60-64 årige er der en stigning på 33 procent af selvstændige i aldersgruppen, og for de 65-69 årige er der en stigning på 67 %. ( Kilde: Ældre Sagen)
Jeg oplever, at endnu flere har lyst til at blive iværksætter – også blandt seniorer, så lad os skabe opmærksomhed om dette!
Formentlig har ingen erhvervsservice i deres målsætning, at de skal styrke senioriværksættere – her spottes ikke mange gazellevirksomheder!
Men hvad skal der til for at understøtte lysten til at blive senioriværksætter?
Senioriværksættere vil – udover at skabe et godt seniorliv – også bidrage til samfundsøkonomien og styrke iværksætterkulturen.
P.S. Foredraget “Overgange i livet” har ikke fokus på seniorer som iværksættere – men jeg vil gerne medvirke til at styrke udviklingen, så der bliver flere senioriværksættere
Hej Mona
Jeg tænker Jeg tænker tit på dig i mange forskellige sammenhænge. Med dette indlæg om senior, der starter op som selvstændige, hører min mand og jeg med. Hvis vi på nogen måde kunne arbejde sammen om noget, må du endelig sige til. Min mand er snart 62 år – jeg er lidt yngre. Vi købte sidste år i april måned det nedlagte rosengartneri i Køng (Bankevejen 1, Kostræde Banker over for Køng Automester) og åbnede en måned efter med blomstersalg. Vi kalder det Køng Gårdbutik. Du er altid velkommen og hvis du ringer først, står der kaffe og æblekage på bordet.
mange hilsner Agni