Til arbejdspladser med mange kvinder eller mange mænd

Hvordan kan kvinder udnytte deres potentiale på en arbejdsplads med mange mænd?   læs længere nede

 

Hvad er det, der sker på arbejdspladser med mange kvinder? læs videre her

Hvorfor gør de ikke bare, som vi har aftaIt? men vil have det op igen-igen til drøftelse.

Hvordan kan de dog bruge så meget tid på alt muligt? – hvorfor overholde de ikke de almindelige demokratiske spilleregler, om at sige til og fra på møderne, og så accepterer beslutningerne?

 

Gennem de sidste 15 år har jeg udviklet metoder til at skabe trivsel på virksomheder, hvor der er ansat mange kvinder.

Kvinder har nogle særlige kompetencer, og hvis de ikke bliver brugt konstruktivt, så ….
men får I lært at bruge dem og ledere bliver bevidste om det særlige ved kulturer, der er præget af kvinder, så kan det blive en helt særlig arbejdsplads med stor trivsel.

Eksempler:

Jeg har ledt efter én, der har forstand på kvinder på arbejdspladser- og har hørt, at så skal jeg have fat i en-Mona-Hvid. Jeg vil give halvdelen af min højre arm, hvis du kan gøre noget ved de kvinder” Sådan lød en telefonbesked – jeg gjorde ”noget ved kvinderne” og tandlægen lærte at lede. Det er blevet til en meget velfungerende arbejdsplads med en tandlæge, der nu underviser andre tandlæger i ledelse.

Var på besøg i en hjemmehjælpergruppe – sådan nogle skrappe nogen, så jeg havde nær fået blæst håret af. Tænkte, da jeg gik ud af døren: Hold da op med energi som der bliver brugt på aggression og rakken hinanden og ledelsen og alle andre ned – tænk, hvis det kan vendes? – 3 måneder senere var de frontløberne for et større projekt i gruppen

 

Arbejder med workshops, 12-12 seminar og som konsulent for lederen, coaching af medarbejdere, der “sidder i saksen” mellem kolleger eller er en af “saksene”

Eksempler (kursus / forløb udvikles efter jeres behov)

 • Trivsel på kvindearbejdspladser
 • Brug kvinders særlige kvaliteter til at styrke den sociale kapital                            (og brug “fnidder” konstruktivt)
 • Konflikthåndtering blandt kvinder – her arbejder vi med, hvorfor vi ikke bruger det, som vi har lært om konflikthåndtering
 • Hvordan får vi ført vores beslutninger ud i livet på vores arbejdsplads?
 • Hvordan kan vi undgå at stresse hinanden så meget, og i stedet skabe mere trivsel?
 • Kvinder og gudinder  – myterne om de græske gudinder giver os mulighed for at få set de mange facetter og muligheder, som vi rummer, og hvis vi ikke bruger dem, så kan vi udvikle os til nogle stride .. . Deltagerne får inspiration til at udvikle siderne til gavn for dem selv og arbejdspladsen

Eller hvad med et lille humoristisk indslag med mening i  – foredrag eller indslag på personalemøde om sladderens styrker og svagheder, og noget om, hvordan man kan erstatte den stride sladder med noget bedre:

“Kvinder sladrer – mænd udveksler informationer”

“Mona Hvid fik aktiveret os alle. Vi brugte en masse forskellige dynamiske metoder og sad ikke stille ret lang tid ad gangen.” “Min hverdag blev sjovere og mindre stresset og arbejdsklimaet bedre på hele klinikken fordi jeg har lært en masse teknikker og små fif, så konflikter ikke længere er et uløseligt problem, men noget konstruktivt og positivt!”“Jeg har lært at være foran konflikten og glæder mig til at komme hjem og arbejde videre.”

 

Hvordan kan kvinder udnytte deres potentiale på en arbejdsplads med mange mænd?   

Vi ser igen – igen analyser, der viser, at kvinder ikke avancerede så meget, som deres mandlige kolleger og selv i 2015 viser undersøgelser, at kvinder skal præstere mere end mænd for at blive set og hørt.

Det skyldes ikke bare Rip-Rap-Rup effekten, hvor vi helt ubevidst vælger nogen, der ligner os selv – men også at kvinderne ikke er opmærksomme på de spilleregler, der er i mandsdomineret kultur, og tit falder ind i nogle roller, hvor de tilpasser sig kulturen, og ikke bidrager med det særlige, som de faktisk kan tilføre den.

De to- tre klassiske roller er

 • Skrappe-Marie, der overtager mændenes sprog og mændenes adfærd – bliver accepteret for det, Kolleger tænker faktisk ikke over, at Marie er en kvinde. Og hun synes ikke selv, at hun har nogen problemer.  Men disse kvinder får ikke givet det bidrag til virksomhedskulturen, som de kunne.
 • Søde-Susanne, der altid ved meget mere end hendes leder og chef. Det er hende, man går igennem, når man ikke selv vil gå direkte til lederen. Hun får tingene til at ske på sin egen facon. Alle disse hjælpetjenester og brandslukning gør, at hun ind i mellem er overbebyrdet – hun skal jo også passe sit eget arbejde. Ofte aner ingen i ledelsen, at det har en værdifuld medarbejder, der faktisk sørger for at få enderne til at nå sammen – og derfor bliver hun ikke belønnet for det
 • Det kan gøre at hun udvikler sig til Mokke-Tina. Hun gør stadig sit arbejde, og sørger stadig for at enderne hænger sammen, men hun er ved at blive en lidt sur og mokket kollega, der ikke ligefrem gavner stemningen. Hun er den, der uformelt kan sabotere enhver forandring – og det går tid, før ledelsen opdager der. Og når de opdager det, så opdager de også, at det er hende, der sidder med al information, så mange tør ikke fyre hende.

og det interessante er, at kvinderne ofte ikke har erkendt, at de har disse roller. Det går jo meget godt.

Hvis I ikke har brug for disse 3 roller på jeres arbejdsplads, så ville det være en god ide, at

 • introducere til de usynlige spillereglerne i en mands-domineret kultur – “få sat ord på” den tavse viden. Det gør det meget nemmere at forholde sig til det og agere mere konstruktivt. Her kommer altid en masse små fnis eller lettelsens suk fra kvinderne, når de oplever det ene aha efter den anden.
 • introducere til hvad kvinder kan tilføre denne kultur
 • hvordan bliver du hørt?
 • og undgå dødsynderne
 • arbejde med egne roller og ikke mindst ambitionsniveau. Selv i 2015 skal kvinder opfordres, udfordres for, at de ser deres eget potentiale.

Da jeg fortalte, at jeg var ved at lave et Leder-in-spe forløb på min tidligere arbejdsplads, kontaktede 5 mandlige medarbejdere mig indenfor den første dag. Det blev et forløb for kvinder, hvor alle kunne tilmelde sig. ÈN kvinde tilmeldte sig selv, resten opfordrede jeg eller andre chefer dem til at melde sig. Bagefter var der mokkeri hos nogle AC-medarbejdere, over at de ikke var kommet på kurset, fordi jeg havde jo ikke spurgt dem!

 

 

 

Få et uforpligtende møde – hvad og hvordan, der skal arbejdes aftaler vi på mødet ring tlf 2126 6566 eller send en mail til mona@monahvid.dk med titlen:                              Vil du kontakte mig? og skriv gerne på hvilke tidspunkter, hvor du kan træffes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>