“Jeg ved det hele, men gør det ikke”

Det kender vi vist godt alle sammen. Vi ved godt, hvad der skal til, for at vi kan få det bedre, få den rette mængde fedt på sidebenene, blive sundere osv. Men vi gør det sgutte eller kun i en kortere periode, for så at falde tilbage til de gamle vaner. 

Der er flere ting, der er skyldige i det bl.a. er vores hjerne stokkonservativ. Den vil helst ikke forandringer og vil helst, at vi gør, som vi plejer. 

Samtidig er der mange af os, der ikke har faget “selvomsorg”, hverken i skolen eller lært om det derhjemme, mens vi var børn. Vi ved godt, at det er rigtigt, når stewardessen formaner, at man skal redde sig selv, før andre – ved først selv at tage iltmasken på. 

Men omsætte den vigtige selvomsorg i praksis, det er vi sørme mange, for hvem det kniber. Vi kan se det i forhold til iltmasken i flyet, men ellers kniber det. 


Skal vores “Hvorfor” rettes til?

Mange af os har meget nemmere ved at gøre noget, hvis det er til gavn for andre. Jeg kender en enkelt, der har det sådan (smiler højt).

Hvis vores “Hvorfor” ikke er stærkt nok, så kan det knibe med at holde fast i kursen. 

“Den gyldne cirkel”


Vi må ind til kernen og finde vores “Hvorfor” – da det er vores motivation. Hvis det er stærkt og betydningsfuldt nok, så hjælper det os også, når vi er ved at falde fra.

Hvorfor “Spild af energi?

Én ting er at se på, hvorfor jeg ikke skal spilde energi i forhold til mig selv. Noget helt andet er at se det i forhold til helheden.

Vi er lige startet på et nyt årti, som rummer meget store muligheder. Men også meget store farer:  Vores lille blå klode står ved en stor og meget betydningsfuld skillevej.
Vil vi udnytte de mange usete muligheder, eller vil vi gå tilbage til en mørk middelalder?

Der er kræfter, der trækker i begge retninger, men det særlige er, at vi hver især må træffe et valg – et betydningsfuldt valg. 
Vi er med til at skabe fremtiden – med vores handlinger, tanker og følelser, og ikke mindst vores energi.

Derfor starter jeg med at sætte fokus på, hvor energien spildes.  Måske findes nogle lavthængende frugter, som let kan omsættes til at få mere energi. Andre steder skal der graves lidt dybere for at få indsigt, hvordan min personlige energi kan bruges bedre – til gavn for mig selv og helheden. 

Vælger du frygt eller tillid?

Frygt har været en styrende kraft gennem lange tider. Vi dyrker frygten – se blot nyhederne i TV.
Det er møj nemmere at få ørenlyd, hvis du fortæller en historie med frygt og drama. Mens det er meget sværere at holde folks opmærksomhed i længere tid, hvis du fortæller om noget, der går godt. 

Da jeg for mange herrens år siden startede som underviser af ledige på AMU-uddannelserne, var spørgsmålet mandag morgen, når nye hold var startet: “Hvordan er dit hold?”
Hvis man svarede, at det ser ud til at være nogle spændende mennesker, så var man ikke længere interessant. Men hvis man fortalte, at der sad altså nogle knoldesparkere, nogle skæve eller triste mennesker, så blev der lyttet. 

Frygt er fantastisk til at styre, og hvis den tager overhånd, så mister vi al vores sunde fornuft. Vi kender det fra os selv i krisesituationer, hvor vi overhovedet ikke kan tænke.
Vi får også gode eksempler hele tiden serveret fra hele verden f.eks. hvordan Trump og andre magthavere styrer med frygt – frygt for de, der er anderledes, frygt for at miste vores goder osv. 
Historisk var Hitler fantastisk til at styre med frygt, fandt f.eks. en syndebuk: jøderne og fik store dele af folk til at tro på det. De turde i hvert fald ikke sige andet.

Det er tid til at vælge

Vi kan ikke længere køre på frihjul, og slingre lidt frem og tilbage. Jo, det vil vi jo altid gøre.

Men tiden er inde nu til at sætte fokus på, hvem har overherredømmet i det, du siger og det, du lytter til. 
Er det mest frygt eller tillid?

Det er nu vi hver især må tage en beslutning og bestemmer, hvem der skal have mest magt i vores liv: frygt eller tillid. 

Det næste kan du sagtens springe over:

Tilføjelse: Mit personlige “Hvorfor”

Jeg har “ikke råd til” at spilde min energi.
Det kræver meget energi at rejse sig, og skabe et nyt liv efter lang tids sygdom. 
Det koster kræfter at arbejde med sin hel-be-redelse. Jeg skal arbejde for at redde mig selv og blive mere hel igen, og dermed også være til mere gavn for helheden.

Der er mange veje at gå, og jeg går ad rigtig mange af dem:
– bygger min krop op med mad, som den har brug for nu (forsøger)
– tilfører flere byggesten med kosttilskud
– træner dagligt, går små ture med min rollator, laver små øvelser 
– går til genoptræning to gange om ugen på Øfeldt Centret 
– øver mig i at trække vejret bedre
– er taknemmelig for det, jeg kan og har. Husker mig selv på det igen og igen
– rydder op indvendig i mig: i gamle ubehagelige ting, overbevisninger, vaner …
– giver slip på mit gamle billede af, hvem jeg er
– arbejder med at acceptere, og leve ud fra “min dagsform”
– åbner mig for nye muligheder
– giver mig selv lov til at hvile meget
– nyder livets gyldne øjeblikke, ikke mindst: mødet med andre og er så taknemmelig for mit helt enestående netværk

Det koster energi, opmærksomhed og bevidsthed
–  ind imellem er jeg så dødtræt af det. Hvor jeg ikke gider mere – hvor har jeg haft lyst til at give op MANGE gange, men hvad er alternativet?
Så sjusker jeg lidt, og kan hurtigt mærke, at det koster. Regningen kommer. Tager tilløb og går så igang igen. 
Det er sådan vi fleste har det, fordi vi er jo mennesker. 

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.